9. Gala podelitev ZIZ nagrad

NA ZAKLJUČKU EDINEGA FESTIVALA S FOKUSOM NA MARIBORSKI ALTERNATIVNI GLEDALIŠKI PRODUKCIJI PODELILI ZIZ ­NAGRADE IN ZIZ PRSTAN  NAJZASLUŽNEJŠIM NA SCENI

Vrhunec 4. ZIZ festivala – dnevov mariborske alternativne gledališke produkcije se je zgodil 15. 10. 2022 v Sodnem stolpu, ko je Društvo ZIZ na 9. Gala podelitvi ZIZ nagrad nagradilo najboljše akterke in akterje na mariborski alternativni gledališki sceni.

Prireditev je v režiji Anje Bezlove potekala v kabarejskem slogu, tokrat se je ansambel ZIZ Kabareta v sestavi Alje Jeršič, Anamarije Nađ, Eve Nađ, Barbare Polajnar in Jana Podbrežnika vsebinsko navezal na neizogibno temo volitev oziroma supervolilnega leta 2022.

ZIZ je predstavil svoje kandidatke in kandidata za županjo/župana Mestne občine Maribor in opozoril na manko podpore neodvisnim ustvarjalcem, z žalno procesijo in osmrtnicami so se poslovili od Bukvarne s Koroške ceste, Galerije Epeka, Galerije K18, Salona uporabnih umetnosti in Kina Udarnik, svečano podelitev pa so zapečatili s šlagerjem Lepe ulice prazno stojijo. Podelitev nagrad je harmonično podložil Daniel Marinič.


ZIZ nagrado za najbolj egotripovsko predstavo je prejel Vito Weis (Slaba družba), ZIZ nagrado za serijsko
padanje
je prejela predstava Slava Klavora – Spomenik, ZIZ nagrado za slovensko nelagodje ŠtudenTeater: Potica brez rozin, za individualno igro v tej predstavi je ZIZ nagrado prejel Jakob Podjavoršek. ZIZ nagrado za predstavo sta si tokrat zaslužili kar dve, Slava Klavora – Spomenik in ŠtudenTeater: Coven – kongres čarovnic, nastopajoči v slednji so tudi prejemniki ZIZ nagrade za kolektivno igro. ZIZ nagrado za režijo so podelili Viktorju Megliču (Slava Klavora – Spomenik), ZIZ nagrado za prste obliznit pogostitev je prejela predstava Nekateri so za fejk, ZIZ nagrada za najbolj provokativno predstavo pa je do naslednje Gala podelitve ZIZ nagrad v objemu kolektiva predstave Spols/zke zadeve. Nagrado »scene sceni«, stanovsko ZIZ nagrado, je prejela ŠtudenTeater: Potica brez rozin.

Strokovna komisija ZIZ festivala sta letos bili (tudi mednarodno) uveljavljeni gledališčnici Zala Dobovšek
in Sara Šoukal.

Prestižno nagrado za pomemben doprinos k razvoju alternativne gledališke scene v Mariboru, ZIZ prstan, je prejel Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor. Gledališče in uprizoritvene umetnosti MOM prepoznava kot najbolj razvita področja mariborske kulture, kar je zasluga financiranja in podpore same mestne oblasti.  Društvo ZIZ je tako hvaležno, da je za 4. ZIZ festival in 9. Gala podelitev ZIZ nagrad prejelo kar
3.200 €, sicer manj kot tretjino zaprošenih sredstev za izvedbo kvalitetnega, preglednega in edinega festivala
mariborske alternativne gledališke produkcije
. S tem je bila omogočena vsaj minorna finančna osnova za izvedbo festivala, ki je bil v veliki meri izveden prostovoljno.

Na festivalu so pofotografirali tudi prsi zainteresiranih sobork in soborcev za enakost prsnih bradavic in spolov, ki bodo ustvarile ZIZ koledar 2023. Koledar bo na voljo decembra, z njim pa želijo detabuizirati prsi in desenzacionalizirati goloto ter telesa.

Dogodkov ne bi bilo možno izvesti brez neutrudne prostovoljne ekipe in zunanje pomoči.
Zahvaljujejo se sponzorju Skupini JHMB, soorganizatorjem Radiu MARŠ, Društvu Hiša!, Pekarni Magdalenske mreže Maribor, KD Priden možic, Narodnemu domu Maribor, Momentu, MKC Maribor in Lutkovnemu gledališču Maribor, financerju Mestni občini Maribor ter radodarnim podpornikom festivala: Hostlu Pekarna, Mr. Falaflu, London Street Foodu, Kozlovni Poštna, Isabelli, Popru, pivovarni Clef, tiskarni Element in Mariborski kolesarski mreži.


Avtorji in nastopajoči

Alja Jeršič

Jan Franc Podbrežnik

Barbara Polajnar

Anamarija Nađ

Eva Nađ

Daniel Marinič


Režija

Anja Završnik


Oblikovanje ZIZ nagrad

Nina Šulin


Tehnika: 

Goran Završnik

David Marn


Produkcija:
Društvo ZIZ
KD Priden možic