24. Mednarodni feministični in kvir festival Rdeče zore ZIZ za 8. marec – Rdeče zore v Mariboru
6.-8. marec 2023
Klub Narodnega doma Maribor

 

Kulturno umetniško društvo ZIZ v Maribor vrača Rdeče zore, mednarodni feministični in kvir festival, ki se bo letos zgodil že 24. zapovrstjo.

 

Festival Rdeče zore ponovno prihaja v Maribor, tokrat v mini-festivalski obliki treh večerov. V produkciji Društva ZIZ bo program ponudil tri uprizoritve v Klubu Narodnega doma Maribor, s katerimi bo osvetljeval in poudarjal vlogo žensk v družbeni realnosti, zgodovinskih kontekstih, pa tudi metarealnosti gledaliških oz. odrskih okolij. Koga vidimo, ko gledamo žensko na odru, in zakaj jo gledamo, kot jo?

 

V treh večerih kar dve premieri! Festival bo odprla egocentrična kratkočasnica Futraj moj ego #2 Anje Bezlove, ki kot režiserka tudi sicer sodeluje z ZIZ-om, drugi večer sledi avtorska predstava Nuše Komplet Peperko, Urške Majcen in Nuše Ofentavšek ROZA, v sredo, 8. marca pa bo v kleti Narodnega doma vladalo pravo kabarejsko vzdušje. Premiera novega ZIZ kabareta bo, ta nosi naslov Nageljn si láhko zatlačiš veš kam, ne – ZIZ kabaret. Ob tej priložnosti so ZIZ kabarejski ansambel Teja Bitenc, Rebeca Jazbinšek Berghaus, Alja Jeršič, Sanja Kranjc, Anamarija Nađ, Eva Nađ, Jan Podbrežnik in Barbara Polajnar.