Anja Bezlova – KD Priden možic

Gostujoča umetnica tretje Rezidence za družbene spremembe 2021 je performerka Anja Bezlova Završnik, ki bo na rezidenci raziskovala in ustvarjala formo cabareta v sodelovanju s Kolektivom ZIZ (Društvo ZIZ). Rezidentka bo v Mariboru ustvarjala v mesecu aprilu, ko bo javnosti predstavila tudi rezultat ustvarjalnega procesa – otroška pripovedna predstava za dva klovna, kalimbo in občinstvo ter cabaret točko v sodelovanju s Kolektivom ZIZ.

Anja Bezlova (uradno Završnik) je ulična in cirkuška performerka, ki je izobraževanje začela pri Nataliji in Ravilu Sultanovu v okviru Buffeto Laboratorija Smeha in Šole uličnega gledališča Ane Monro ŠUGLA, med letoma 2011 in 2014 pa se je izobraževala v International school of Theater Creation HELIKOS v Firencah. Je članica gledališke skupine Globus Hystericus, ki gostuje po vsej Evropi in je letos dobilo nagrado URBana LJUBLJana za najboljšo slovensko ulično predstavo.

Foto: osebni arhiv

»Ta predstava ima noge«

Gostujoča umetnika druge Rezidence za družbene spremembe 2021 sta performerja Sara Šoukal in Luka Piletič, ki na rezidenci razvijata predstavo z delovnim naslovom “Ta predstava ima noge”. Premierno je bila predvajana na YouTube kanalu in Facebook profilu Pekarna Magdalenske mreže v petek, 19. 3. 2021 ob 20:00.

V predstavi avtorja skozi kratke epizode iz življenj različnih parov raziskujeta tematiko nelagodja v odnosih, prepletanje resničnega z namišljenim ter igre moči tam, kjer jih najmanj pričakujemo. Predstava pa je pretežno improvizirano delo v nastajanju.

Foto: Tina Žen

Luka Piletič (1994) je mlad gledališki ustvarjalec, ki deluje predvsem na področju neinstitucionalnega in nedramskega gledališča. Končal je dvoletno šolo gledališke igre na École Philippe Gaulier v Franciji s poudarkom na klovnu, farsi in bufonu. Sodeluje z različnimi kolektivi slovenske alternativne gledališke scene: Gledališče Ane Monro, KD Priden možic, Društvo za sodobno klovnsko umetnost, Društvo Impro, Cirkus na mesec, Zavod Bufeto, Društvo Globus Hystericus, KUD Transformator in drugimi. V letu 2020 je osvojil naslova najboljšega improvizatorja in najboljšega novinca sezone Impro lige ter kot del kolektiva Globus Hystericus nagrado Urbana Ljubljana, ki jo za najboljšo ulično predstavo podeljuje Gledališče Ane Monro. Zaključuje magistrski študij socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Sara Šoukal (1985) je samozaposlena v kulturi kot gledališka pedagoginja in performerka, ki redno nastopa doma in v tujini. Je ena izmed vidnejših in aktivnejših figur na področju improvizacijskega gledališča pri nas. V projektu Šolska impro liga – ŠILA deluje kot mentorica srednješolskih skupin, soavtorica strokovnih priročnikov, sooblikovalka programa Izobraževanja mladih mentorjev ter kot moderatorka. V Impro ligi sodeluje kot moderatorka, evalvatorka in performerka. Kot gledališka pedagoginja sodeluje pri projektu Improkluzija, ter vodi impro delavnice za učitelje_ice. Sodeluje z različnimi kolektivi in društvi doma in po svetu: Kolektiv Narobov, KD Iglu, JSKD, Ohana (evropsko združenje mladih improvizatorjev in improvizatork), Project Eve (evropsko združenje improvizatork) idr.

Delavnica rezidenčnega umetnika Jake A. Vojevca: Pandorina glasbena skrinjica

Prvi rezident letošnje Rezidence za družbene spremembe, režiser Jaka Andrej Vojevec, v sodelovanju s Kolektivom ZIZ razvija protestni muzikal, predstavo o uporih in  državljanski nepokorščini. V sodelovanju z ZIZ bo rezident Jaka Andrej Vojevec v petek, 12. marca ob 19h pripravil online interaktivno delavnico, kjer bomo skupaj ustvarili uporniško pesem ali več njih preko tehnike časopisnega gledališča in pesmi v krogu.

Prijave na delavnico predstavitve rezidenčnega  umetnika zbiramo na naslovu: info@pekarnamm.org do četrtka, 11. marca.

Foto: ZIZ

Prvi rezident v 2021 bo Jaka Andrej Vojevec

V letu 2021 bomo na Rezidenci za družbene spremembe gostili slovenske umetnice in umetnike ter jim nudili rezidenčne prostore za bivanje. V zameno bodo lokalni umetniki, ki delujejo na podobnih področjih, imeli možnost izpopolnjevanja, izmenjave znanj, gostujoči umetniki pa raziskovanje njihovega dela v lokalnem okolju v Mariboru. Rezidence bodo rezultirale v delavnicah, predstavah, javnih predstavitvah, pogovorih ipd., odvisno od dela posame_znega umetnice_ka ali skupine.

Gostujoči umetnik prve Rezidence za družbene spremembe 2021 je gledališki režiser Jaka A. Vojevec, ki bo na rezidenci raziskoval formo muzikala in glasbenih družbeno angažiranih predstav v sodelovanju s Kolektivom ZIZ. V petek, 12. 3. ob 19.00 bo imel umetnik v sodelovanju s Kolektivom ZIZ predstavitev ustvarjalnega procesa Rezidence za družbene spremembe, ki bo dostopna širši zainteresirani javnosti.

Jaka Andrej Vojevec (1978), samozaposlen v kulturi, deluje kot režiser, mentor delavnic in performer. Po dokončanem študiju gledališke režije na AGRFT je režiral v različnih slovenskih gledališčih (SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, SNG Nova Gorica, SLG Celje, MGL, SSG Trst, LGL, Cankarjev Dom, Gledališče Glej, Plesni teater Ljubljana). Njegove predstave so gostovale tudi po številnih drugih prizoriščih in festivalih tako v Sloveniji kot v tujini. Ukvarja se z zelo raznolikim naborom sodobnih gledaliških praks (dramsko gledališče, ulično gledališče, fizično gledališče, improvizacijsko gledališče, sodobni cirkus, gledališče zatiranih itd.). Za svoje delo je prejel tudi več nagrad.

Foto: arhiv KUD Transformator
Od januarja do marca, začenši 2020, mednarodnim umetnikom in skupinam nudimo rezidenčne prostore za bivanje, v zameno pa bodo lokalni umetniki, ustvarjalci in širša javnost, ki delujejo na podobnih področjih ali jih le ta zanimajo, imeli možnost izpopolnjevanja, izmenjave znanj. Mednarodni umetniki na drugi strani bodo za časa rezidence v Mariboru imeli priložnost za raziskovanje njihovega dela v lokalnem okolju v Mariboru, se povezovati z lokalnimi ustvarjalci, črpati ideje iz mariborske alternativne scene ter imeli producentsko podporo pri izvedbi enega javnega dogodka za časa rezidence. Rezidenti in rezidentke bodo kot rezultat bivanja v Mariboru izvedli javni dogodek (delavnice, predstave, javne predstavitve, pogovore, predstave ipd., odvisno od dela posameznega umetnika ali skupine).
 

Gledališče za družbene spremembe nudi prostor povezovanja, združevanja, kreativnosti, ustvarjanja, skupnega/kolektivnega dela, nehierarhičnega delovanja, kar pomembno vpliva na delovanje posameznikov in skupin v vsakdanjem življenju. Gledališče je lahko pomemben medij za prenos praks in izkušenj za delovanje v aktivistične in družbeno angažirane akcije, ki so dandanes eden izmed korakov k humanizaciji človeštva ter enakopravnejši in pravičnejši družbi.

 ×××

Koordinatorka programa in producentka: Barbara Polajnar
Izvajalec: Kolektiv ZIZ
Odnosi z javnostmi: Anja Koleša in Anamarija Nađ