Maribor24: Podelitev nagrad najboljšim akterjem na mariborski alternativni uprizoritveni sceni

21. 4. 2019

Včeraj je v Salonu uporabnih umetnosti potekal tradicionalni Gala ZIZ dogodek.

V Salonu uporabnih umetnosti se je drevi zgodil tradicionalni, 6. Gala ZIZ dogodek – slavnostna razglasitev in podelitev nagrad najboljšim akterkam in akterjem na mariborski alternativni uprizoritveni sceni, ki je letos doživela tudi prvi ZIZ festival ter radijski prenos Gala podelitve v živo z Radia Marš.

Odpirajo pereče tematike

»V kolektivu smo zadovoljni, da nam je v šestih letih dogodek uspelo pripeljati do točke, ki predstavlja Galo ZIZ kot kulturni dogodek z dodano vrednostjo. Na področju družbeno angažiranega gledališča odpiramo tematike, ki so pereče in pomembne tukaj in zdaj. Že pri pripravi koncepta Gala ZIZ dogodka nam je skozi leta uspelo vzpostaviti rdečo nit, letošnja je prekarnost, preizpraševanje pozicije ustvarjalcev na alternativnem uprizoritvenem področju. Produkcij je vsako leto več, produkcije so vsako leto kakovostnejše, ustvarjalci pa so žal podvrženi in prisiljeni v prekarne oblike zaposlitve.« pravi Barbara Polajnar, umetniška vodja Kolektiva ZIZ, in dodaja: »V letošnjem letu smo uspeli dogodek postaviti na višjo raven ter občinstvu predstavili izbrane produkcije. Prva edicija ZIZ festivala je napolnila dvorane, v dveh dneh festivala se je predstav udeležilo okoli sto ljudi.  Na Intimnem odru GT22 in Malem odru Narodnega doma so se predstavile tri predstave mariborske alternativne produkcije, v goste pa smo povabili tudi ljubljansko VIA NEGATIVO, s katero smo zaključili ZIZ festival.«

Gala podelitev ZIZ nagrad je prireditev, ki jo Kolektiv ZIZ vsako leto aprila prireja z namenom preizpraševanja pozicije alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor. Le-ta se za redno in raznoliko produkcijo, s katero bi aktivno doprinesla tako h kulturnemu dogajanju v Mariboru kot k izobraževanju gledališke publike, bori kljub omejenim produkcijskim zmožnostim in pomanjkanju primernih uprizoritvenih prostorov.

Kulturniki imajo premalo financirane programe

»Kulturnikom v Sloveniji ni postlano z rožicami. Kulturniki imamo premalo financirane programe. Kultura ni v ospredju, pa bi morala biti, ker je državotvorna. Kulturi se vztrajno reže sredstva. Naša umetnost oziroma ustvarjanje pa naj bi bila namenjena ljudem, ker če ni, za koga naj delamo? Sami zase? Kulturniki in umetniki smo tisti, ki resnično opozarjamo na realnost in jo opisujemo, orisujemo in preizprašujemo. Vesel sem, da se danes tukaj pogovarjamo o novih dosežkih in novih začetkih, kar ta festival vedno bolj predstavlja,« pravi Jurij Drevenšek, vsestranski umetnik in igralec, ter letošnji slavnostni govornik Gala ZIZ dogodka.

Letošnji prejemniki nagrad so se potegovali v kategorijah: ZIZ nagrada za najboljšo produkcijsko hišo (nagrado prejela Moment Maribor), ZIZ nagrada za najobetavnejši ustvarjalni kolektiv (nagrado prejel kolektiv Pihal bo Yugo), ZIZ nagrada za najobetavnejšega režiserja (nagrado prejel Domen Šuman za predstavo In, predstava bo?), ZIZ nagrada za najboljšo režijo (nagrado prejela Tjaša Črnigoj za predstavo »Satirikonijada«), ZIZ nagrada za najobetavnejšo igralko (nagrado prejela Anastazija Leščak za predstavo »Kristusu ni uspelo, prišel je Marx« in »Pihal bo Yugo«), ZIZ nagrada za najboljšega igralca (nagrado prejel Rok Kravanja za predstavo »Satirikonijada«), ZIZ nagrada za najboljši performans (nagrado prejela Betina Habjančič, za predstavo »Druga vrsta«), ZIZ nagrada za najboljšo predstavo (nagrado prejela predstava »Satirikonijada«).

Festival zaključili z gostujočo predstavo

Prestižni ZIZ prstan je letos metaforičen, saj si ga je nadela celotna mariborska alternativna uprizoritvena scena, ki ne samo kaže znake življenja, marveč je živahna kot kadarkoli prej.  Kot preddogodek letošnje Gala podelitve ZIZ nagrad se je 18. in 19. aprila premierno odvil ZIZ festival, na katerem so se predstavile izbrane predstave na področju alternativne gledališke produkcije. Performansi so bili plod lokalne alternativne produkcije, Festival pa so zaključili z gostujočo predstavo ljubljanske Via Negative. Festival se je odvijal na Malem odru Narodnega doma ter na Intimnem odru GT22. ZIZ Festival je v Narodnem domu pospremila fotografska razstava Janeza Klenovška.


https://maribor24.si/kultura/podelitev-nagrad-najboljsim-akterjem-na-mariborski-alternativni-uprizoritveni-sceni