Subkulturni Kavč festival prvič v Mariboru

Sporočilo za javnost

SUBKULTURNI KAVČ FESTIVAL ODPIRA VRATA STANOVANJ TUDI V MARIBORU

 

Kolektiv ZIZ v sodelovanju s KD Matita, Radiem Marš in Lutkovnim gledališčem Maribor letos prvič tudi v Mariboru odpira vrata Subkulturnega Kavč festivala, mednarodnega transnacionalnega festivala intimnih sobnih dogodkov. Ta se bo v Mariboru kot prvi v nizu slovenskih mest odvil med 8. in 10. februarjem.

Koncept intimnih koncertov v stanovanjih je v Slovenijo po zgledu Argentine pripeljal Matija Solce (lutkar, glasbenik in organizator Festivala Plavajoči grad) in letos v Ljubljani poteka že četrtič, letos pa se prvič širi še v ostala mesta po Sloveniji. Koncertna in/ali performativna prizorišča gostitelji odprejo za naključne obiskovalce, ki dobijo podatke o lokaciji šele ob rezervaciji karte. Gostitelji, ki prijavijo svoje stanovanje kot koncertno prizorišče tako postanejo organizatorji »zasebnih koncertov«. Prav tako, kot se prijavijo gostitelji, se lahko na festival prijavijo različni glasbeniki/umetniki, ki morajo biti pripravljeni na akustičen nastop, manjše prostore in na 60 minut programa.

»Koncept bo promoviral tudi posebne prostore, kot so bolnišnice, uradi, manjši lokali, študentski domovi ali domovanja brezdomcev. Zato ne bodite presenečeni, če se namesto v stanovanju znajdete pod mostom, zaporniški celici ali v predsedniški palači.« pravi Matija Solce in dodaja: » Festival sobnih intimnih dogodkov bi lahko, tako kot v nekaterih drugih državah, prebil steno institucionalne umetnosti v pravi, funkcionalni underground scene kot protiutež kulturnemu trgovanju. Tako, kot se je med vojnama kultura dejansko udejanjala skrivaj, se mora tudi danes, da bi obvarovala svojo distanco do religije, politike in seveda – korporacij, odpraviti iz okvirov, ki jih z drobtinčarsko politiko uvaja oblast. Dnevne sobe znajo biti le zametek sub-kulture, kjer bodo ljudje začeli pogumneje razmišljati o nekaterih stvareh.«

Vedno več glasbenikov in umetnikov na festival prihaja iz tujine, med njimi je v prejšnjih letih na Kavč festivalu nastopila tudi prejemnica nagrade BBC Kate Young, kar festival zagotovo postavlja v vrh festivalskih dogodkov pri nas. Na festivalu lahko pričakujete etno-fusion glasbo, lutkovne prestave, kot tudi gledališke performativne in vizualne eksperimentalne predstave.

 

Kavč festival je altruistične narave. Zaželeno je, da kot obiskovalec na koncert v stanovanje gostitelja prinesete svoje copate, kakšen priboljšek in priporočeni prostovoljni prispevek za nastopajoče. Prijave umetnikov potekajo do 1. februarja, imena prijavljenih ter program pa lahko spremljate na strani www.floatingcastle.si.

 

Več informacij:

Barbara Polajnar
e-mail: info@kolektiv-ziz.com
tel: 051 335 329

Anja Koleša
e-mail: info@kolektiv-ziz.com

***

Kolektiv ZIZ se je vzpostavil leta 2013 in od svojega začetka deluje pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Kolektiv aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav kolektiv preizprašuje razmerja moči v družbi. Predstave, s katerimi se je ZIZ predstavil mariborski, slovenski ter tudi mednarodni publiki, so: Slovenska mati in hči, Med dvema ognjema, Objem granitne kocke, Za 4 stenami, Ema. Poleg delavnic in predstav kolektiv od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles.

***

Najava dogodka (https://www.facebook.com/events/1018459091827238/).

Ste pripravljeni? ODPRITE DURI in postanite gostitelji Subkulturnega Kavč Festivala 2020!

  • Vsi dogodki so privatnega značaja – vsak gostitelj se lahko odloči, koliko gostov lahko sprejme in kakšen tip nastopa mu godi. Gostje dobijo podatke o lokaciji šele ob rezervaciji karte.
  • Nastopajoči morajo biti pripravljeni na akustičen nastop, majhne prostore in največ 60 min programa.
  • Del festivalskega programa so tudi večerni dogodki, ki potekajo v različnih klubih in javnih prostorih.
  • Prostovoljna ekipa Subkulturnega Kavč Festivala je samo koordinator, nikakor ne organizator dogodkov.

Maribor: 8.–10. februar 2020

PRIJAVE GOSTITELJEV SPREJEMAMO DO 30.1. 2020 na povezavi   https://tinyurl.com/KFhost ali na naslovu kavc.festival@gmail.com.

Gostitelj lahko doda tudi posebne želje glede nastopajoče skupine ali navodila, po katerih se bodo ravnali obiskovalci (npr. posebne domače živali, nevarni sosedje, skrivni vhod ali prepovedano kajenje).

UMETNIKI SO VABLJENI K NASTOPU – prijavnico dobite na povezavi https://tinyurl.com/KFperformer ali na naslovu kavc.festival@gmail.com.