Večer: Zaključen prvi ZIZ festival v Mariboru: Slavimo raje, čeprav domačim kulturnikom ni postlano z rožicami

Foto: Igor Napast

Klara Avsec

21. 4. 2019, 08.40

V Salonu uporabnih umetnosti se je sinoči odvila slavnostna podelitev ZIZ nagrad, s katerimi je istoimenski kolektiv že šesto leto izpostavil največje dosežke mariborske alternativne gledališke produkcije. Hkrati se je zaključil tudi prvi ZIZ festival, ki je letos uspešno zaživel kot uvod v podelitev. Prstan simbolno vsem ustvarjalcem.

»Zakaj kot kulturniki lepe, slavnostne dogodke, kot je ta danes, začinimo s kritiko in izjavami, da je kultura podhranjena in da nimamo dovolj priložnosti in sredstev,« se je v otvoritvenem govoru vprašal Jurij Drevenšek, vsestranski umetnik in igralec ter letošnji slavnostni govornik Gale ZIZ. »Postavimo se v položaj gledalca. Kaj vidi? Nekoga, ki je ravnokar prejel nagrado, in namesto da bi to proslavil, začne govoriti o tem, česa nima,« je pojasnil in pozval zbrane ustvarjalce, da kljub dejstvu, da »domačim kulturnikom ni postlano z rožicami,« tovrstne dogodke izkoristijo za pozitivna sporočila. »Slavimo raje dogodke, kot je ta festival, ki se pojavijo iz ničesar in dokazujejo, da se stvari da spremeniti.«

Največ »ziz« predstavi Satirikonijada

Ustvarjalci lokalne alternativne gledališke produkcije so se za ZIZ nagrade letos potegovali v osmih kategorijah, odločitve podeljevalcev pa naj ne bi bile lahke. “Kvaliteta in kvantiteta sta glede na prejšnja leta nedvomno narasli,« je ocenila Barbara Polajnar, umetniška vodja Kolektiva ZIZ, ki je za najboljšo predstavo preteklega leta okronal Satirikonijado. Ta je skupaj z nagrado Tjaše Črnigoj za najboljšo režijo, Roka Kravanje za najboljšega igralca in Momenta Maribor, ki je sodeloval pri produkciji, za najboljši kolektiv, odnesla največ »ziz« te sezone.

Naziv najobetavnejšega ustvarjalnega kolektiva so nadeli kolektivu Pihal bo Yugo, za najobetavnejšega režiserja je bil izbran Domen Šuman s predstavo In, predstava bo?, za najobetavnejšo igralko pa Anastazija Leščak za predstavo »Kristusu ni uspelo, prišel je Marx« in »Pihal bo Yugo«). »Zize« pa si je prislužila še Betina Habjančič za najboljši performans s predstavo »Druga vrsta.

Kolektiv podeljuje tudi prestižni ZIZ prstan, ki simbolizira pomemben doprinos k oblikovanju lokalne alternativne gledališke scene. Letos ga je prvotni nagrajenec, ki je želel ostati anonimen, želel prenesti na vse akterje, ki skrbijo, da alternativna produkcija živi naprej, s sporočilom, da ni nihče bolj zaslužen od njih.

Organizatorji zadovoljni s prvo edicijo ZIZ festivala

S podelitvijo nagrad se je zaključil tudi prvi festival ZIZ, ki je kot dvodnevni uvod v podelitev letos premierno izpostavljal izbrane predstave lokalne alternativne gledališke produkcije in opozarjal na njen položaj. Od četrtka je bilo v GT22 in na malem odru Narodnega doma moč ujeti štiri uprizoritve, tri lokalne in ena gostujočo. Po ocenah organizatorjev naj bi jih skupno obiskalo obiskalo okoli 150 obiskovalcev, kar glede na majhnost odrov vidijo kot dosežek.

Festival bi lahko ponovno zaživel tudi v prihodnjem letu, a je vse odvisno od pripravljenosti ustvarjalcev, je opozorila Polajnarjeva. »Letos smo vstopnino lahko ohranili brezplačno, ker so bili ustvarjalci pripravljeni delati le za prostovoljne prispevke. V prihodnje si želimo, da bi bili dostojno plačani za svoje delo.«

Anonimni prejemnik prstana ga je simbolno prenesel na vse ustvarjalce, ki skrbijo, da alternativna produkcija živi naprej, s sporočilom, da ni nihče bolj zaslužen od njih.

https://www.vecer.com/jurij-drevensek-na-zakljucku-prvega-ziz-festivala-v-mariboru-slavimo-raje-ceprav-domacim-kulturnikom-ni-postlano-z-rozicami-6695607