Večer, Vestnik: (FESTIVAL) Komu ZIZ-prstan?


Festival spremlja fotografska razstava Janeza Klenovška v Narodnem domu. Foto: Igor Napast

Klara Avsec

18. 4. 2019, 19.45

Lokalna kulturna scena je letos bogatejša za Festival ZIZ, ki kot uvod v sobotno gala podelitev istoimenskih nagrad izpostavlja lokalno alternativno gledališko produkcijo in opozarja na njen položaj.

Na Malem odru Narodnega doma in Intimnem odru GT22 je premierno zaživel Festival ZIZ, na katerem se predstavljajo izbrane predstave lokalne alternativne gledališke produkcije. Festivalsko dogajanje sta odprli predstavi In, predstava bo? v režiji Domna Šumana in Kristusu ni uspelo, prišel je Marx v režiji Tine Podbevšek, festival pa se bo zaključil v soboto z gala podelitvijo ZIZ-nagrad,s katerimi bo istoimenski kolektiv označil in nagradil zaslužne ustvarjalce alternativne uprizoritvene scene v Mariboru. Slavnostni govorec bo igralec Jurij Drevenšek, ob nagradah pa bodopodelili še ZIZ-prstan, ki predstavlja posebno priznanje prispevka k oblikovanju te scene.​

“Med festivali je potrebna dodatna sila, ki bo dajala težo alternativni produkciji,” je idejo festivala povzela Barbara Polajnar, vodja gledališkega Kolektiva ZIZ, ki deluje pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže. Čeprav “alternativa pogosto prinaša sveže oblike, nagovarja tematike, ki jih institucije ne, in daje možnost ustvarjanja tistim, ki so jim vrata le-teh zaprta”, kot njen kulturni prispevek vidi Polajnarjeva, je na gledaliških festivalih pogosto zapostavljena.

Koliko vrednotimo kulturo in njene izvajalce?

Eden osrednjih ciljev festivala je zato tudi opozarjanje na otežen položaj alternativne gledališke produkcije v Mariboru, ki ga zaznamujejo omejene finančne zmožnosti in pomanjkanje primernih uprizoritvenih prostorov. “Šele ko bodo alternativni produkciji zagotovljene večje zmožnosti delovanja, tako finančno kot infrastrukturno, se bo lahko postavila ob bok institucionalni produkciji,” je še dejala vodja kolektiva.

Letošnja prva edicija festivala naslavlja tudi vprašanje prekarnosti, ki je po mnenju Polajnarjeve neločljivo prepleteno z alternativno gledališko sceno: “Vsi ustvarjalci alternativne scene smo prekarci, zaradi pogosto podplačane alternativne produkcije pa v imenu preživetja prisiljeni v izvajanje številnih projektov hkrati.” Zato tudi prostovoljni prispevki – vstopnine ni, saj festival stremi k večji prepoznavnosti lokalne alternativne produkcije med širšo javnostjo in zato ostaja odprt za vse – znova zastavljajo vprašanje o tem, koliko vrednotimo kulturo in njene izvajalce.

https://www.vecer.com/festival-komu-ziz-prstan-6694518

https://www.vestnik.si/festival-komu-ziz-prstan-6694518